...SAĞLIKLI ARILAR, KALİTELİ BESLENME İÇİN OLVİT

OLVİT'İN ARI VE BALCILIKTA KULLANIMI
Arılar için OLVİT (sodyum humat - humik asitin sodyum tuzu) kullanımı ile:
· Arının mide ve bağırsak bölgesinde fizyolojik aktiviteyi arttırarak Nosema hastalığı'nı (sindirim sistemindeki bozukluğu giderek) tamamen yok eder.
· Varroosis hastalığını tamamı ile bertaraf eder.
· Virüslere karşı anti-viral (virüs öldürücü) etki sağlar.
· Ölen larva beyazlaşarak kireç şeklinde sertleşmiş bir hal alması ile oluşan arılardaki kireç hastalığını bertaraf eder.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Arıların boyutlarında belirgin bir büyüme farkı oluşturur. Arı daha kısa sürede daha iri bir yapıya kavuşur.
· İleri düzeyde yavru attırır.
· Yavru çürüklüğünü ortadan kaldırır.
· Etkili mikro-besin transferi sağlanır.
· Yavru attırmada ileri düzey fayda sağlar.
· Toksik (zehirli) maddeleri uzaklaştırır. Bitkilerden arıya geçen pestisitleri (tarım ilaçlarını) bünyeden uzaklaştırır.
Humat Kimya Ltd. Şti. tarafından arılar için özel olarak üretilen humik asit ile yapılan ve bal verimi ile arı hastalıklarında tedavi edici ve koruyucu özelliği tespit edilen çalışma:
Türkiye, toplam koloni varlığı ve toplam bal üretimi
bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer almasına rağmen, ülkemizde
koloni başına bal üretimi istenen seviyenin oldukça altındadır. Arı
yetiştiriciliğinde, verimliliği etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.
Bunlar içerisinde ırk seçimi, iklim ve bitki örtüsü, bakım, beslenme ve arı
sağlığı gibi unsurlar önemli rol oynamaktadır. Verimliliğin arttırılabilmesinde
en büyük pay arıcıya ve arıcının uygulama yöntemlerine bağlıdır. Arıcının arıyı
ve arının biyolojik isteklerini çok iyi bilmesi ve isteklerini karşılayabilmesi
gerekmektedir.
Arıcılık faaliyetlerindeki amaç, tüm üretim
dallarında olduğu gibi en az masrafla en fazla gelirin elde edilebilmesidir. Bu
amaca ulaşabilmek için ise arıcıların her zaman güçlü ve sağlıklı kolonilere
sahip olmaları gerekmektedir. Ülkemizde arıcılığın geliştirilmesi amaçlanarak,
Türkiye’de ilk defa humik asitten üretilen sıvı arı yemi ile arıcılarımızın
hizmetine sunulmuştur.
ARILARIN BESLENMESİ
Kolonilerin sağlıklı yaşamaları ve yeterli miktarda ürün verebilmeleri için
yılın belirli dönemlerinde beslenmeye ihtiyaçları vardır. Ancak bu beslenmenin
miktarı ve süresi üretilecek olan balın kalitesini etkileyebilmektedir. Erken
ilkbaharda başlanacak ve bölgenin ana nektar akımı dönemleri öncesine kadar
devam edilecek düzenli ve sürekli bir beslenme ile kolonilerden yüksek verim
almak ve kaliteli bal üretmek mümkündür.
Teknik arıcıklıkta, yiyecek sıkıntısı çeken
kolonilere besin takviyesi yapmak, bazı ilaçların ve vitaminlerin arılara
verilmesini sağlamak veya ana arının yumurtlamasını teşvik ederek kuluçka
aktivitesini başlatmak ve hızlandırmak amacıyla yılın belirli dönemlerinde
(ilkbahar ve sonbahar) beslenme programı uygulamak zorunludur. Ancak ilkbahar
beslenmesinin miktarı ve süresi üretilecek olan balın kalitesini etkileyebilir.
Bu neden beslenme programı bölgenin ana nektar akımından en az 15 gün önce
mutlaka bitirilmelidir.
Koloni beslemenin bazı önemli temel ilkeleri vardır. Bunlar;
- Beslenme
genellikle akşam saatlerinden yapılmalı ve etrafa şurup
dökülmemelidir.
- Kolonide
bir defada çok fazla şurup vermek yerine az ve sık aralıklarla yemleme
yapılmalıdır.
- Yemleme
esnasında kovanlar uzun süre açık tutulmamalıdır.
- Yemler
kovan içinde uygun kaplarda verilmeli, dışarıda yemleme yapılmamalıdır.
NEDEN humİk asİt?
Kolonilere bal, şeker şurubu, kuru şeker ve kek başta
olmak üzere birçok şekilde beslenme yapılabilmesine rağmen, arılar, fruktoz,
glikoz, ve sakkarozdan oluşan şurupları, sadece sakkarozdan oluşan şuruplara
nazaran daha kolay alarak daha verimli kullanılabilmektedir. Humik
asit bal arılarının bağışıklık sistemini güçlendirir, mineral ve eser
elementleri bağışıklığı yeniler. Humik asitin doğal antibakteriyel, antiviral
ve fungisit etkileri, patojenlere ve stres faktörlerine karşı savaşta
kolonilere yardımcı olur.
Ayrıca
humik asitler:
- Detoks yapar.
- Enzim aktivitesini arttırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etki sağlar.
- Virüslere karşı anti-viral etkidir.
- Mide ve bağırsak bölgesinde kompleks fizyolojik etki sağlar.
- Etkili mikro element alımını ve zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
- Anti-akar
ilaçları, tohumlama ilaçlarının etkisi ve pestisitlerin sürekli etkisi,
akut ve kronik arı felci, nosema patojeni veya şüpheli hastalıkların neden
olduğu zehirlenmeyi önler.
- Kolonide
kuluçka faaliyetleri ve üreme daha hızlı olmaktadır.
- Humik
asit enerji üretmede arılara destek olur. Arılar, kullanımı daha kolay ve
daha basit olduğundan fazla enerji sarf etmezler.
- Arılar
tarafından diğer şekerli besinlere göre daha çok tercih edilmekte ve daha kolay
kullanılabilmektedir.
- Tarım ilaçları kalıntılarını bağlayıp uzaklaştırır.
- Diğer
besinlere göre daha ekonomiktir.
- İçeriğinde siyah renk doğal boya maddesidir.
HUMİK ASİT ŞEKERLİ SUYLA ŞURUP OLARAK VERİLMELİDİR
Olvit
1, 5 ve 20 lt ambalajlarda piyasaya arz edilmektedir.
Olvit,
%50’si şeker olan 10 litre suya 10 ml karıştırılır. Koloniye en az 20 kez veya
gün aşırı verilir.
Zayıf koloniler
için her gün verilmesi tavsiye olunur.
Şekil, Doç. Dr. Mahir Murat CENGİZ'in (Atatürk Üniversitesi) humik asit (Olvit/Humat Kimya) ile yaptığı çalışmadan alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder